Categories
Uncategorized

Folkmusiknatta i Falun

Ååååå vilken härlig spelning det blev på Folkmusiknatta i Falun! Efter att ha njutit av dans och musik en hel kväll så var det jättekul att själv ställa sig på scen och spela! Peter hade redan klarat av två konserter med musikalen “Legally blonde” så han var – med råge – uppspelad.
Vissa konserter är speciella då de ger en alldeles särskild kontakt mellan både mellan Peter och mig och mellan oss och publiken. Detta var en sådan konsert. Som en intimkonsert där både dansare, lyssnare och vi musiker tillsammans skapar konserten!
Nästa konsert med Jeanett & Peter blir Adventskonsert den 30 november i Ovanmyra missionshus kl. 15.00! Men först “Upp min Duva” i helgen, 15 november i Uppsala.

10807084_10152501383455945_330955989_n
Foto: Mia Peterson

 

Läs Dalarnas tidningars artikel om Folkmusiknatta, skrivet att Lennart Cromnow:
“Finalisterna i Årets unga folkmusikband har inte mycket gemensamt med Duo Systrami som vann i fjol. Segrarna i Triplex förförde publiken med hypnotiska dansrytmer på en upplaga av Folkmusiknatta med färre besökare än vanligt.  

Trots att Folkmusiknatta myllrar av talang och ambition så finns det en närmast barnslig uppsluppenhet över evenemanget. Blandningen av amatörer och professionella ger en speciell karaktär. Människor trängs i trappor och korridorer och ju senare timme desto fler spontana spelhörnor i labyrinten mellan de fyra scenerna.

Stämningen är familjär på ett inkluderande sätt och gränsen mellan publik och de otaliga medverkande är flytande. Bara gruppen Gränslöst, för att nämna en av de närmare 30 programpunkterna, räknar uppemot 30 musikanter på scenen.

Musikeleverna i Konservatoriets Spelmanslag som inleder på stora scenen slår an den uppsluppna, spontana tonen. Sedan skruvas ljudnivån upp åtskilliga decibel, med hälsingländska folkrockarna Skenet. På en annan scen tolkar John Mitchell och Ann-Sofie Jonsson Emmylou Harris-låt med stor känslighet, medan Sjöviks folkhögskola visar upp sina talanger på en tredje.

Därefter vill man helst klyva sig för att inte missa de tre finalisterna i Årets unga folkmusikband eftersom fjolårsvinnarna i Duo Systrami samtidigt serverar en av kvällens verkliga finsmakarupplevelser med kristallklar stämsång till de suggestiva klangerna av fiol och cello.

Av årets finalister är Filur är mest melodiösa, men lyckas bara punktvis tränga igenom sorlet från restaurangen mittemot scenen. Triplex får däremot genast publiken på fötter. Med hardangerfela, nyckelharpa och gitarr får de till en robust bordunklang. Rytmiken är medryckande och framförande karismatiskt, även om låtarna blir lite enahanda. Äril från Medelpad (fiol och gitarr) gör också en habil insats och får bra publikstöd, men har inte samma pondus på scen som vinnarna.

Kvällen fortsätter med den skönsjungande folkduon Good Harvest och dans- och musikskolans stolthet, Gränslöst, som är en festlig stor strid ström av stråkar och blåsare. Finska timmen bjuder på musik från Österbotten. Lite senare blir det låtar från Malung – och därefter från Balkan.

Någonstans under Andrew Scotts vilda danslektion till irländsk jigg närmare midnatt, sållas agnarna från vetet. Bara de verkliga entusiasterna dröjer kvar under sista timmen till vilken arrangörerna sparat några verkliga guldkorn: Jeanett och Peter Rousus som kan få svängpolskor att låta som kammarmusik och Bjäran med sina finurliga arrangemang.       

Arrangörerna kan knappast vara nöjda med årets publiksiffra. Fem fullmatade timmar på fyra parallella scener är ett oerhört ambitiöst, men lite väl mastigt program.”
Lennart Cromnow

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s